Foto : ist

KOTA KINABALU, SIJORITODAY.com– – Imigrasi kerajaan Malaysia akan memburu pendatang asing tanpa izin (PATI) dan berkomitmen tidak akan berkompromi dengan pihak manapun demi memastikan kedaulatan undang-undang dan keselamatan negara Malaysia.

Ketua Pengarah Imigrasi Kerjaan Malaysia, Datuk Seri Mustafar Ali seperti dikutip dari laman akun medsos resmi otoritas imigrasi Malsysia berkata, operasi penguatkuasaan Op Mega 3.0 terhadap PATI ini diteruskan dan akan lebih dioptimalkan.

Mustafar mengatakan operasi akan dijalankan secara berterusan tanpa henti dalam memutus rantaian sindikat, termasuk bekerja sama dengan instansi terkait di negara tersebut. 

“Janganlah mana-mana pihak sibuk menyalahkan agensi penguat kuasa yang tegas melaksanakan tugas berlandaskan peraturan. Tindakan tegas akan dikenakan kepada majikan yang masih berdegil menggaji atau melindungi PATI,” ujarnya semasa menyampaikan amanat di Perhimpunan Setia Berjasa Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Sabah di sini hari ini.

Pada 31 Agustus lalu, beberapa kawasan lokasi digempur jabatan itu, dalam operasi yang diberi nama Op Mega 3.0 yang dijalankan serentak di seluruh Malaysia setelah berakhirnya Program Penggajian dan Penempatan Semula PATI atau Program Rehiring yang dilaksanakan pada 15 Februari 2016 dan berakhirnya Program Penghantaran Pulang PATI Secara Sukarela (Program 3+1) pada 30 Agustus lalu.

Sumber : Imigrasi Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here